ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Εκπαίδευση & έκφραση με τον συγγραφέα ΒΑΣΙΛΗ ΡΟΥΒΑΛΗ

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Ομάδα Βιβλίου

47684263 304431536845048 6939881695306842112 n

Διδάσκεται η συγγραφή; Το γράψιμο είναι προϊόν ταλέντου; Η έμπνευση είναι προϊόν σπουδής; Ανάγνωση, γραφή και μάθηση στην αίθουσα διδασκαλίας;

Η Ομάδα Βιβλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» σε συνεργασία με τον συγγραφέα Βασίλη Ρούβαλη διοργανώνουν σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και σε εκκολαπτόμενους συγγραφείς. Διδάσκεται ο τρόπος προσέγγισης της λογοτεχνίας από τη σκοπιά του δημιουργού όσο και του δασκάλου-καθηγητή. Μέσα από διηγήματα σημαντικών λογοτεχνών εντοπίζονται οι αφηγηματικές τεχνικές, η αισθητική πρόταση, η στόχευσή τους προς τον αναγνώστη.

Αναλύονται κείμενα και συγγραφικές επιλογές (Νίκος Καζαντζάκης, Θανάσης Βαλτινός, Λέων Τολστόι, Σάρα Κέιν, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Γκυ Ντε Μωπασάν, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης κ.ά.). Οι συμμετέχοντες καλούνται κατόπιν να γράψουν τα δικά τους διηγήματα στο πλαίσιο της εργαστηριακής επεξεργασίας (ανάγνωση, σχολιασμός, διορθώσεις). Παράλληλα, κατακτούν τον θεωρητικό και πρακτικό προσανατολισμό της Δημιουργικής Γραφής αλλά και τον τρόπο εμπέδωσής τους από τους μαθητές.

* Τα σεμινάρια ‒δύο τετράωρες συναντήσεις‒ οργανώνονται με την υποστήριξη οθόνης-προτζέκτορα. Στους συμμετέχοντες παρέχεται υποστηρικτικό υλικό (κείμενα, σημειώσεις, βιβλιογραφία). Όλη η διδακτική ύλη, καθώς και η περίληψη του παρεχόμενου θεωρητικού σώματος, δημοσιεύονται στο ιστολόγιο του σεμιναρίου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:

Ο Βασίλης Ρούβαλης είναι συγγραφέας, μεταφραστής, εκδότης του περιοδικού (.poema..) και του ομότιτλου εκδοτικού οίκου. Σπούδασε Βυζαντινή-Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι υποψήφιος διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Στην εργογραφία του (ποίηση, διήγημα, μετάφραση, δοκίμιο) περιλαμβάνονται 20 τίτλοι. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε 9 γλώσσες. Αρθρογραφεί, ασκεί την κριτική και δίνει λογοτεχνικές διαλέξεις εντός κι εκτός Ελλάδας. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών. Διδάσκει διήγημα και ποίηση στο Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής (www.dimiourgikigrafionline.com) καθώς επίσης στο μεταπτυχιακό τμήμα «Δημιουργική Γραφή», της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Ιστοσελίδες: www.rouvalis.gr | www.poemaeditions.gr επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τηλέφωνα: 210 9018424, 6976 442011

Μετά το πέρας των σεμιναρίων θα εκδοθεί από τις εκδόσεις "Γραφομηχανή"

βιβλίο~ανθολογία με επιλεγμένα διηγήματα από τους συμμετέχοντες.

Προγραμματίζονται τέσσερις (4) συναντήσεις, μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, από δύο τετράωρα η καθεμία (περίπου 1 φορά το μήνα, κάθε Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί). Το κόστος συμμετοχής είναι 10 Ευρώ το κάθε τετράωρο και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» θ’ αναλάβει το 50%.

Η πρώτη συνάντηση  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019στο 43οΔημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (Σπύρου Μουστακλή & 'Εβρου), οπότε και θα οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες όλων των συναντήσεων.

Δηλώσεις Συμμετοχής: 

Παρακαλούμε επικοινωνήστε μέχρι την Παρασκευή, 21/12/2018 στα τηλέφωνα : Εμμανουέλα Περυσινάκη, 6974035678 και Αγαθή Μίχου, 6974354701 για οποιαδήποτε απορία και για να δηλώσετε συμμετοχή.

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων 17 άτομα.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές