Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, 9:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ «Η χρήση της persona doll ως εκπαιδευτικού εργαλείου στο Νηπιαγωγείο»

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Ομάδα Βιβλίου

78348352 564124361033710 512048848592437248 n

Η Ομάδα Βιβλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» σας προσκαλεί στο σεμινάριο που διοργανώνει το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στο 43ο Δημοτικό Σχολείο (Σπ. Μουστακλή 10) με την Κατερίνα Καζέλα , Σ.Ε.Ε ΠΕ 60 Αττικής. Το θέμα του σεμιναρίου είναι: «Η χρήση της persona doll ως εκπαιδευτικού εργαλείου στο Νηπιαγωγείο».

Persona Dolls:

Μια Μεθοδολογία για την προσέγγιση της Διαφορετικότητας, την Πρόληψη της Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού. Η διαχείριση της διαφορετικότητας αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα στις σχολικές τάξεις και το σχολείο είναι αυτό που καλείται να αναγνωρίσει τη φυσιολογική παρουσία της διαφορετικότητας σε όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου και να θέσει ως βασική επιδίωξη την ευαισθητοποίηση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, ώστε να αναγνωρίσουν ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ικανότητες, ότι προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο, και ότι αυτή η ποικιλία της ανθρώπινης ζωής είναι πλούτος για όλους.

Στο πλαίσιο των παραπάνω η μεθοδολογία των Persona dolls έρχεται να ενισχύσει τον εκπαιδευτικό ως ένα επιπλέον εκπαιδευτικό εργαλείο και μέσο στην προσέγγιση της διαφορετικότητας και της άρσης των διακρίσεων μέσα από τις επινοητικές δεξιότητες του παιχνιδιού και της επικοινωνίας. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν και να βιώσουν μέσα από μια σχέση αλληλεπίδρασης με την κούκλα persona πραγματικά γεγονότα της ζωής και να επιλύσουν προβληματικές καταστάσεις, να εμπλακούν σε διαδικασίες ενσυναίσθησης και ευαισθητοποίησης και να αναπτύξουν μια κουλτούρα σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας σε όλα τα επίπεδα. Οι εμπειρίες που θα αποκομίσουν θα συντελέσουν θετικά στην πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και θα αποτελέσουν την προστατευτική ασπίδα στην καθημερινή τους ζωή.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η μύηση των συμμετεχόντων στη μεθοδολογία των Persona Dolls και η ανάπτυξη δεξιοτήτων εφαρμογής της στην εκπαιδευτική διαδικασία για την προσέγγιση σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων όπως το ζήτημα της Διαφορετικότητας το οποίο μπορεί να αφορά ποικίλους τομείς της ανθρώπινης ζωής, την Πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και την προσέγγιση του Προσφυγικού ζητήματος.

Στο σεμινάριο αρχικά οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στη θεωρητική προβληματική της μεθοδολογίας και ταυτόχρονα θα μυηθούν σε τεχνικές χρήσης της σε συνθήκες πραγματικής τάξης. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν μέθοδοι και τεχνικές όπως της διάλεξης, συζήτησης, υπόδυσης ρόλων, προσομοίωση τάξης, εμψύχωση κούκλας και χρήσης των persona dolls.

Δομή της εισήγησης:

·         Έννοια της μεθοδολογίας, σκοπός, οφέλη, θεωρητικό πλαίσιο της μεθόδου

·         Χαρακτηριστικά της Persona doll

·         Διαφορά της κούκλας για δραματικό παιχνίδι από την Persona doll

·         Δημιουργία χαρακτήρα – Ταυτότητα της Persona doll

·         Χτίσιμο της ιστορίας

·         Βήματα ανάπτυξης της Μεθοδολογίας

·         Παραδείγματα ανάπτυξης ταυτότητας και ιστορίας των Persona dolls

·         Παραδείγματα εφαρμογής της μεθοδολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία

Δηλώσεις συμμετοχής στη φόρμα που επισυνάπτεται:
 https://forms.gle/SbGqRp29vXVdctbx8

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Κατερίνα Καζέλα - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Η Κατερίνα Καζέλα είναι Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου (Προσχολικής Αγωγής) στο 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής.
Έχει σπουδάσει Νηπιαγωγός στην Κύπρο και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή με υποτροφία του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2006-2010 εργάστηκε με σύμβαση Π.Δ 407/80 στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει υπηρετήσει ως Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής για 11 συνεχή έτη και είχε στην παιδαγωγική και επιστημονική της ευθύνη νηπιαγωγεία της Αττικής, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε ζητήματα διδακτικής μεθοδολογίας με έμφαση στη δημιουργία κατάλληλων αναπτυξιακών περιβαλλόντων που βασίζονται στις αρχές της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας και μάθησης, της διδακτικής των Φ.Ε, καθώς και στην πειραματική εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων στην προσχολική εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεθοδολογία των Persona dolls, την οποία εισήγαγε για πρώτη φορά στα ελληνικά νηπιαγωγεία με ένα συστηματικό και μεθοδικό τρόπο για την επεξεργασία κοινωνικών ζητημάτων, της Διαφορετικότητας και της Πρόληψης της Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού.

Ταυτόχρονα υλοποιεί για σκοπούς διάχυσης της μεθοδολογίας και επιμόρφωσης χρηστών των Persona dolls Επιμορφωτικά σεμινάρια, Ημερίδες και Εκπαιδεύσεις στη Χρήση τους, σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, σε ημερίδες και σεμινάρια και διαθέτει πλούσιο επιμορφωτικό έργο σε δημόσιους και άλλους επιστημονικούς φορείς στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει την έκδοση τριών (3) βιβλίων, συμμετοχές σε βιβλία και συλλογικούς τόμους, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. συμμετείχε στο Φεστιβάλ τέχνης και πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, "ΤΕΧΝΗ ΚΑΘ' ΟΔΟΝ 2019", με το παραμύθι για την ομορφιά της διαφορετικότητας «Το χαρούμενο λιβάδι», της Φιλλιώς Νικολούδη.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές