Να παρθεί πίσω η υπουργική απόφαση για την αύξηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών

Γράφτηκε από τον/την Σύλλογος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος on . Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

nhpiagogeio3

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ με την υπουργική απόφαση (Αρ. Φ7/3625/Δ1/15-1-2021)  προχώρησε αιφνιδιαστικά στην τροποποίηση της ώρας αποχώρησης των νηπίων που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου  από 13:00 σε 13:10.Η απάντηση που δόθηκε στη ΔΟΕ, από την υφυπουργό και τη γενική γραμματέα του υπουργείου, στη συνάντηση που είχαν στις 18/01/2021, ήταν ότι έγινε κατόπιν πιέσεων γονέων και αφορά την περίοδο της πανδημίας.

Τα ερωτήματα που εγείρει αυτή η καθόλου πειστική απάντηση:

·         Έγινε συνάντηση με φορείς που εκπροσωπούν τους γονείς, οι οποίοι έθεσαν αυτό το ζήτημα, καθώς δεν υπάρχει κανένα επίσημο καταγεγραμμένο σχετικό αίτημα;

·         Εφόσον υπήρξαν οδηγίες από το ΥΠΑΙΘ και τον ΕΟΔΥ, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί από το σύνολο των νηπιαγωγείων, για κλιμακωτή αποχώρηση των παιδιών, ποιός ο λόγος αυτής της απόφασης;

·         Κι αν αφορά μόνο το διάστημα της πανδημίας γιατί δε διευκρινίζεται στο ΦΕΚ;

Είναι απολύτως σαφές ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα δημιουργήσει προβλήματα σε γονείς και εκπαιδευτικούς, μια που συμπίπτει με την αποχώρηση των μαθητών του δημοτικού (είτε συγχρωτισμού στα συστεγαζόμενα με τα δημοτικά νηπιαγωγεία, είτε ανάγκη ταυτόχρονης παρουσίας των γονιών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά στα μη συστεγαζόμενα). Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά νομοθετείται τροποποίηση σχολικού ωραρίου στη μέση του σχολικού έτους, χωρίς μάλιστα να έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς. Επομένως θεωρούμε ότι πρόκειται απλά και ξεκάθαρα για αύξηση του ήδη επιβαρυμένου ωραρίου των νηπιαγωγών.

Αξίζει επίσης εδώ να σημειωθεί ότι οι νηπιαγωγοί είναι ο μοναδικός κλάδος των εκπαιδευτικών του οποίου το διδακτικό ωράριο όχι μόνο δε μειώνεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, αλλά δε δικαιούται και υπερωριακής αποζημίωσης.

Η συγκεκριμένη απόφαση βρίσκει αντίθετη όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και ιδιαίτερα τους/τις νηπιαγωγούς και έρχεται να προστεθεί στη σωρεία των αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων που ψηφίζονται με γοργούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες. Να σταματήσει τώρα η πολιτική ηγεσία να αναλώνεται σε επικοινωνιακές φιέστες και στημένες διαδικτυακές συζητήσεις και ταυτόχρονα να φορτώνει νέες ευθύνες στους Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων.

Διεκδικούμε :

·         Καμία αύξηση του ωραρίου. Να αποσυρθεί τώρα η Υ.Α. που αλλάζει την αποχώρηση νηπίων-προνηπίων του πρωινού προγράμματος στα Νηπιαγωγεία.

·         Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία και μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς. Πρόταξη του μαζικού εμβολιασμού ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας στις συνθήκες πανδημίας.

·         Χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων κτηρίων νηπιαγωγείων, μείωση του αριθμού μαθητών, διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, πρόσληψη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού σε κάθε σχολική μονάδα, επαρκούς και μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τραπεζοκόμων.

                       

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διεύθυνση: Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη, Ηράκλειο Κρήτης, Τ.Κ. 71306
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλ. & Fax. 2810227341
Ώρες λειτουργίας 18:00-20:00 καθημερινές